Superfood er en betegnelse for fødevarer, som indeholder særligt mange næringsstoffer. Teff er en ny superfood, en form for hirse. Teff stammer fra Ethiopien og Eritrea. Teff er glutenfrit og indeholder stort ingen fedt (under 1%). Teff har et unikt højt indhold af næringsstoffer, især kostfibre, proteiner, og mineraler som kalk, jern, magnesium, mangan, fosfor, kalium og zink, samt vitaminer som B1, B2, B3, B6 og B9.

Teff ligner hirse og quinoa, men kornet er mindre i størrelse (under 1 mm i diameter) og koger hurtigere. Teff er en af de første planter, som man har dyrket i landbrug. Man dyrkede det faktisk allerede for 6000 år siden. Grunden til at vi ikke har kendt til Teff før nu, er at landene i Afrika har forbudt at eksportere det, da de selv havde brug for at spise alt hvad de kunne dyrke, men nu er man blevet bedre til at dyrke det og har et overskud som man kan eksportere fra. Også USA er begyndt at dyrke og eksportere det. Teff kan kun dyrkes i de varme lande for det tåler ikke frost eller kuldegrader. Teff er generelt kendt for høj kvalitet og stort udbytte. I Afrika har man primært brugt teff til at lave et særligt fladbrød med surdej (injera). Der er flere typer teff, både lyse og mørke typer. Desuden har man brugt halmstrå fra teff som byggemateriale, hvor man har blandet det med mudder.

Opskrift på boller med Teff:

  • 200 g teffmel
  • 60 g chiafrø
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 2 spsk. kværnede hørfrø
  • 1 spsk. kokosolie
  • 4 ½ dl lunkent vand
  1. Sæt ovnen på 200 grader. Bland de tørre ingredienser sammen i en skål. Rør derpå vand og olie i. Lad blandingen stå i 5 minutter og vend derefter dejen rundt i skålen.
  2. Form boller med en ske på en bageplade med bagepapir. Bag i 40-45 minutter ved 200 grader.
  3. Lad bollerne køle helt af, inden de spises